Eri tavat, joilla rahaa voi nostaa osakeyhtiöstä
Millä muilla tavoin osakeyhtiön kautta itsenäisenä ohjelmistokonsulttina työskentelevä voi nostaa rahaa yrityksestään kuin palkkana? Kumpi on verotuksen näkökulmasta tehokkaampaa, palkan nostaminen vai osinkojen maksaminen? Kuinka usein osinkoja voi maksaa? Löydät täältä vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin.
-
Jos haluat yrittäjänä nostaa palkkaa, kannattaa se tehdä verotuksen kannalta optimaalisimmalla tavalla. Verotuksen näkökulmasta parasta on nostaa palkka, jonka tuloverokanta on 26%, olettaen, ettei sinulla ole muuta liiketoimintaa pääliiketoiminnan ulkopuolella, ja että yhtiöltä saadaan myös osinkoja. 26%:n verokannassa pysytteleminen on suositeltavaa siksi, että kaikki tämän lisäksi palkkana otetut rahat vievät sinua korkeammalle progressiivisella tuloveroasteikolla.
Palkan sijaan rahaa voi nostaa yrityksestä myös muilla tavoin. Yleisimpiä tapoja ovat
- työsuhde-edut
- osingot
- osakaslainat
- omassa yksityisessä omistuksessa olevan tilan vuokraaminen yritykselle
-
Osinkojen maksaminen on joissain tapauksissa verotehokkaampaa kuin palkan nostaminen, mutta koska osinkojen määrän on aina perustuttava tilinpäätökseen, ei useampi osinkokierros ole välttämättä järkevää. Jos yrittäjä haluaa maksaa vuoden sisällä toisen kierroksen osinkoja, on tehtävä välitilinpäätös, joka on vahvistettava ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jossa päätetään myös osingoista. Näin ollen kaksi osinkokierrosta voi olla toteuttamiskelpoinen vaihtoehto yksityisyrittäjälle, mutta mikä tahansa suurempi määrä tilinpäätöksiä ja yhtiökokouksia tuottaa liikaa työtä ja peittoaa mahdolliset voitot, joita osinkojen maksamisella saattaa olla palkkaan verrattuna. Lyhyellä aikavälillä onkin suositeltavaa ottaa palkka, jonka tuloverokanta on 26%, ja loput osinkoina.
Osingon prosenttiosuus osakkeen matemaattisesta arvosta vaikuttaa osinkojen verotukseen. Osakkeen matemaattinen arvo lasketaan yhtiön edellisenä vuonna päättyneen tilikauden taseen perusteella vähentämällä yhtiön varoista sen velat ja jakamalla saatu erotus yhtiön osakkeiden lukumäärällä.
Itsenäisenä ohjelmistokonsulttina työskentelet todennäköisimmin listaamattoman osakeyhtiösi kautta. Kun saat osinkoa listaamattomasta yhtiöstä, osingon määrä jakautuu veronalaiseen pääomatuloon ja/tai veronalaiseen ansiotuloon, sekä verottomaan tuloon. Riippuu osakkeen matemaattisesta arvosta, kuinka suuria osuudet ovat.
Kun maksat itsellesi osinkoja, joiden määrä on enintään 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta, puhutaan pääomatulo-osingosta.
Kun pääomatulo-osinko on enintään 150 000 euroa, siitä
- 25 % on veronalaista pääomatuloa
- 75 % on verotonta tuloa
Osingon 150 000 euroa ylittävästä osasta
- 85 % on veronalaista pääomatuloa
- 15 % on verotonta tuloa.
Jos itsellesi maksamien osinkojen määrä on yli 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta, yli menevää osaa kutsutaan ansiotulo-osingoksi. Ansiotulo-osingosta
- 75 % on veronalaista ansiotuloa
- 25 % on verotonta tuloa.
Ansiotulojen verottamisessa ei käytetä kiinteää veroprosenttia. Niitä verotetaan progressiivisesti, eli veroprosenttisi suurenee, kun ansiotulosi kasvavat.
Witted Partners tekee yrittäjäksi ryhtymisen helpoksi
Yrityksen perustaminen – Suunnittelemme kanssasi aloituksen niin, ettei laskutettavassa työssä synny katkoksia. Voimme aloittaa ensimmäisen projektisi etsimisen, vaikkei sinulla olisi vielä yritystä ja olisit vielä palkkatöissä. Yrityksen perustaminen on nykyään helppoa ja nopeaa, ja voit tehdä sen vasta kun ensimmäinen projekti on löytynyt.
Asiakashankinta – Älä hukkaa laskutuskelpoisia tunteja projektien etsimiseen, agenttimme hoitavat asiakashankinnan puolestasi! Määrität itse ehtosi, kuten tuntihinnan ja millaisten projektien (ala, teknologiat, kesto) parissa haluat työskennellä. Agenttimme etsivät sinulle näiden pohjalta sopivia projekteja.
Yrityksen pyörittäminen – Yhteisössämme on yli 1700 freelance-ohjelmistokehittäjää, ja jäsenet ovat suositelleet lukuisia kirjanpitäjiä, vakuutuksia ja yrittämisen työkaluja. Kerromme vinkit mielellämme sinullekin, jotta uusi arkesi sujuisi mutkattomasti.
Yrittäjäksi ryhtyminen
- Paljonko tienaisit freelance-ohjelmistokehittäjänä?
- Miksi ryhtyä freelance-ohjelmistokehittäjäksi?
- Viisi askelta itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi
- UKK: Itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtyminen
Yrityksen perustamisen jälkeen
Yrityksen pyörittäminen